ШКОЛАТА НА „СЛАВИЯ“ В ЖЕНСКО НАПРАВЛЕНИЕ Е ВТОРА В БЪЛГАРИЯ СПОРЕД СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ САЙТ „БГБАСКЕТ“

 

Този път четвърти при дамите

 

След заслужения бронзов медал в изминалия сезон и този път очакванията към баскетболистките бяха за спечелване на третото място. Но уви, това не се случи. Причините са основно в напускането на редица състезателки от предишния състав. В хода на този шампионат също се стигна до промени. Първо в посока Исландия замина най-опитната Вероника Джикова. Поради контузия за решителните мачове отпадна и гардът Клаудия Пенкова. В тази обстановка да се сглобява в хода на надпреварата отново основен състав е трудно, както и да се променят комбинации и стил на игра. Заслужава да се отбележи добрата роля на капитанката на отбора Мартина Николова-Грахам, както и на техничната Естер Мичева, постигнала най-висок коефициент – 403. Чудесно е включването на новия център Ивана Николова, която завърши и като най-резултатна – 517 точки. Видимо е израстването на Симона Миленова. Лекувалата дълго време контузия Ванеса Маринова се включва все по-уверено, а Десислава Кантарджиева с още малко усилия и ще разкрие безспорния си талант. Ако тези състезателки бъдат запазени и към тях се добавят две-три по-опитни баскетболистки „Славия” има реален шанс отново да е сред медалистите.

 

Сребро от турнира „Ваня Войнова”

  

В третото издание на надпреварата, в чест на „бялата” легенда славистките завършиха втори. Тази година проявата бе за девойки U-18, като този набор на „Славия” е воден от Силвия Пеева. Състезанието бе в зала „Сейнт Джордж” – най-новото баскетболно съоръжение в София, в перода 1-3 март. Участваха два много силни отбора от Сърбия – „Радивой Корач” и „Раднички”, както и не по-малко класният румънски тим „Муничипал” (Търговище).

Славистките тръгнаха с гръмка победа над „Раднички” със 100:79. Рекордните 40 точки реализира центърът Ивана Николова, 14 добави Десислава Катранджиева. На следващия ден бе сломен и другият сръбски тим „Радивой Корач”, този път с 68:59. Успехът бе и сладък реванш, макар и две години по-късно, защото именно от този отбор славистките загубиха финала в първото издание на надпреварата. След тази победа „белите” се класирах на финал, като в третия си мач отстъпиха на „Муничипал” с 53:93.

Отново с румънките бе и финалът, който предложи истинско зрелище. „Славия” се държеше близо до съперника в първия четвърт час, като не допускаше да се получи разлика. Но за кратко време в самия край на първото полувреме гостенките след силна серия се оттеглиха със солиден аванс 42:23. „Белите“ от своя страна стартираха мощно след антракта и страхотната трета четвърт позволи да се намали изоставането само до 7 точки преди финалната част. Въпреки превъзходството на тима от Търговище под коша с много ръстов състав, славистките успяваха да пробият и след няколко тройки притеснаха съперника. Четири минути преди края българските изоставаха едва с три точки – 60:63. Основен проблем за нашите бе центърът на румънките – 192-сантиметровата Лаура Вайда, която бе впечатляваща през целия турнир. Но въпреки това с добра защита и с 25 секунди на часовника, и изоставане от три точки славистките си спечелиха правото на последната атака, но не успяха да реализират и така отстъпиха в края след много битка – 69:73! Но като цяло впечатленията от играта на „Славия” са повече от добри!

След края на турнира президентът на „белия” клуб Васил Йотов сподели, че се надява в близко бъдеще проявата за девойки да бъде включена и в календара на ФИБА Европа.

 

Момичетата U14 са вицешампионки

Добрата работа с подрастващите бе продължена и с тима на 14-годишните. Момичетата водени от Гергана Славчева-Симеонов заслужиха сребро на държавното първенство. Във финалния турнир проведен в Самоков „белите” отстъпиха единствено пред състава на домакините.

Славистките почнаха ударно в своята група и първо отнесоха „Асеновец” с 52:34, а сетне сломиха и „Нефтохимик” – 70:45. Доминацията им продължи и срещу „Чардафон” – 63:30, и „Дунав” – 49:27. В мач без значение, „белите” отстъпиха пред „Рилски спортист” с 34:59.

На полуфинала славистките разгромиха „Левски” с 55:32. Тук чудесен мач изнесе Яна Карамфилова, отбелязала 26 точки! Бе ред на големия финал на 29 юни срещу доминиращия в тази възростава група състав от Самоков. От първата минута двубоят бе много оспорван и интересен, като и двата състава се стараеха много и в защита, и в нападение. Радващо е, че баскетболистките на „Славия” дълго време не се предаваха и на полувремето резултатът бе 31:33, а след третата четвърт 41-46. Чак в началото на последния период, след три поредни тройки „Рилски спортист” най-после взе глътка въздух, за да финишира с 50:69. За столичния тим Гергана Бимбова завърши с 12, а Яна Карамфилова с 11. Видна е добрата работа на младата треньорка, както и характерът на момичетата в тима и спокойно може да се прогрозира, че бъдещето е пред тях.