За трета поредна година БК „Славия“ и фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта“ организират Международен турнир по баскетбол за девойки в памет на легендарната българска баскетболиска Ваня Войнова. Надпреварата ще се проведе тази седмица – от 1 до 3 март в столичната зала „Сейнт Джордж“. Тази година състезанието ще е за девойки до 18-годишна възраст.

 

В турнира ще вземат участие четири отбора, които отново се срещат по системата всеки срещу всеки, първите два тима играят финал, останалите ще спорят за третото място. 

 

Освен „белите“, тази година ще участват отборите на „Радивой Корач“ и „Раднички“ от Сърбия, както и румънският „КСМ Търговище“. Така на практика миналогодишните шампионки „Славия“ ще имат възможността да защитят титлата си в спор с победителите от първото издание – баскетболистките на „Радовой Корач“.

 

В първото издание на турнира сръбкините записаха три победи и се наредиха първи пред състава на домакините от „Славия“, „Санга“ (Италия) и „Озона“ (Испания), като тогава участваха състезателки до 16-годишна възраст. Миналата година с купата ликуваха представителите на домакините, надиграли на финала „Радовой Корач“ с 39:35 т.

Старши треньорът на „Славия“, Силвия Пеева заяви, че в залата отново са поканени да присъстват много от легендите на българския баскетбол, част от знаменитото поколение на белите, които ще отличат призьорите след  финала. „Ще е интересно да направим сравнение с водещите школи в тази възрастова група, защото досега доста изоставахме. Надяваме се повече хора да дойдат в залата и да подкрепят нашите момичета,“ каза още Пеева.

Капитанът на „белите“ Ванеса Маринова сподели, че тимът се подготвя изключително сериозно за турнира. „Очакваме го с нетърпение, благодарим на клуба и на фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта“, че ни  предоставят възможност, да се срещнем с нашите връстници от силни  баскетболни школи,“ заяви баскетболистката.

Пожелаваме успех на нашите млади надежди, да представят достойно България.

Програмата на турнира:

1 МАРТ, ПЕТЪК
18.30 Търговище (Рум) – Корач (Сър)
20.00 OТКРИВАНЕ
20.30 Раднички (Сър) – Славия (Бъл)

2 МАРТ, СЪБОТА
10.00 Корач – Славия
11.30 Търговище – Раднички
15.00 Корач – Раднички
16.30 Търговище – Славия

3 МАРТ, НЕДЕЛЯ
9.00 Малък финал – среща за 3/4 място
10.30 Финал
12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ